Kamplogo 2013

In het vredige Belgische plaatsje Zutendaal is sinds kort een ware vete aan de gang. Strijd tussen natuur, natuurbeschermers, bouwvakkers en de grote bazen met geld.

In het natuurgebied wil aannemersbedrijf ‘Num Van Mich Mer Niks Aan’ een standbeeld van Jezus plaatsen in de buurt van het al aanwezige Mariabeeld. Omdat de grote directeur van het bedrijf het Mariabeeld alleen zo kaal en saai vond.

Hier zijn de plaatselijke natuurbeschermers het niet mee eens. Ze willen niet dat er in hun bos gekapt en gebouwd wordt en ze zijn al helemaal bang dat de beschermde vogel die in het gebied zit verjaagd wordt door de werkzaamheden. In het bos zit namelijk de flitsgroengele WakiToekoe. Een zeer zeldzame vogel die tot nu toe pas 2 keer in het echt is waargenomen in de Zutendaalse bossen.

De bouwvakkers die het beeld komen plaatsen deze week, moeten hard door werken. Anders verliezen ze hun baan, dus geen tijd te verliezen. Niets houdt hun tegen!

Dit jaar werd ons zomerkamp gehouden in Zutendaal. Dit ligt in België. Vlakbij Maaseik. Op zaterdag 6 juli vertrokken Hommeles, de Meloeke, Naers Gezanik en Nix te bang met de fiets naar Zutendaal. Het was een tocht van 55 km als je niet verkeerd zou fietsen. Moe maar voldaan kwamen ze aan in Zutendaal. Op zondag 7 juli vertrokken de andere groepen, de Vètpoete, Sjwebbûdy en de Wazeliërs naar Zutendaal. Doordat basisschool de Kwir van Neer het Kinjer OLS had gewonnen hadden de Sjwebbûdies geluk en hoefden niet te fietsen naar België. Toen iedereen aangekomen was op het kampterrein werden er nog enkele tenten opgebouwd. Op het kampterrein was door een aantal leiding en senioren een heus zwembad gebouwd van pallets en een grondzeil. Niet onbelangrijk met dit mooie weer. Op zondagavond werd er door de junioren het verkenningsspel gedaan op het terrein. De kinderen moesten door middel van korte verhaaltjes achterhalen naar welke post ze moesten gaan. Bij elke post moesten ze dan weer een opdracht of raadsel oplossen om zo achter letters te komen welke weer een woord vormden. Op maandag hadden we creatief en werd er een heus palletdorp gebouwd. Iedere groep kreeg een aantal pallets en sjorpalen en mocht daarmee een eigen fort of banken bouwen. Uiteraard kwam het echte sjorren wel weer van pas. Zomerkamp Zutendaal 2013
Groepsfoto kamp Zutendaal 2013

De creaties die iedereen gebouwd had waren heel divers. In de middag werd er door de junioren een voettocht gelopen in de buurt van het kampterrein. Deze voettocht had een aantal posten waar spellen gedaan moesten worden. De temperatuur was wel wat aan de hoge kant maar dat mocht de pret niet drukken. 's Avonds werden er toernooispelen gedaan. Van volleybal tot basketbal. Ook werd er iedere avond na het eten het toneel opgevoerd welke daarna weer werd opgeluisterd met het kamplied wat uiteindelijk weer door iedereen werd meegezongen. Op dinsdag gingen we zwemmen bij een buitenzwembad waar we te voet heen konden lopen. Het weer was top en iedereen kon lekker afkoelen. Ook waren we dan weer allemaal lekker fris voor de ouders.

Op dinsdagavond hadden we weer een ouderavond welke dit jaar wel heel erg goed bezocht werd. Maar wat wil je ook als er 140 kinderen op kamp zijn. Als snack hadden we dit jaar frikandellen en hamburgers welke in ons thema bouwvakkerskamp paste. Dit viel wel in de smaak bij de mensen. Op woensdag stond weer het grote spel op het programma. Ook dit jaar weer met een aantal nieuwe spellen. Zo moesten ze met ieder een bouwhelm op die aan mekaar vast waren gemaakt water verplaatsen. Ook moest er een huis worden gemaakt van kistjes. Als improvisatiepost hadden we een heuse tokkelbaan welke door de senioren was gemaakt. Dit leverde spectaculaire momenten op. Deze post werd later omgetoverd tot een schietbaan waar blikjes moesten worden omgeschoten. Verder waren er ook verschillende denkspellen. Bouwput Zutendaal
Blotevoetenpad

Ook moest er worden nagelgepoept met een echte onderbroek aan. Uiteraard waren deze niet vantevoren gebruikt.'s Middags gingen we onze excursie doen. Dit was het blotevoetenpad. Dit pad moest met de blote voeten gelopen worden. Zo kwamen we steentjes en water tegen waar we doorheen moesten. Op de helft was ook een heuse uitkijktoren. Iedereen vond dit een leuke ervaring. 's Avonds gingen we weer verder met het grote spel wat weer enthousiast werd vervolgd door de kinderen. Op donderdag gingen we zwemmen in een groot binnenbad in Genk. Hier gingen we doormiddel van een grote fietstocht naartoe. Verschillende kinderen hadden de tocht niet helemaal goed gefietst maar uiteindelijk zaten we toch allemaal in het zwembad. Het gebouw was wel een groot doolhof waardoor niet iedereen gelijk alles kon vinden. Verder was het een leuk zwembad.

's Avonds had iedere groep eigen programma. Op vrijdagmorgen werden alle sjorringen en bouwwerken afgebroken. Ook een aantal tenten werden al ingepakt en werd er voor de laatste nacht een zeil gespannen waaronder de kinderen konden slapen. Voor sommige groepen de eerste keer maar een hele leuke ervaring bleek later. De meeste leiding ging in de open lucht slapen. 's Avonds hadden we onze afsluiting met de finale van het toneel en de onthulling van het grote beeld waaraan de hele week was gewerkt. Dit was voor iedereen een verrassing. Voor de laatste keer werd ook nog het kamplied luid meegezongen. Ook de kinderen hadden nog een toneelstuk ingestudeerd waar ze een voorwerp moesten uitbeelden en wat de rest dan moest raden. Verder hadden we een groots kampvuur welke door de leiding nog tot in de late uurtjes werd aangehouden.

Kaartenhuis
Kampement Op zaterdagmorgen moesten we weer vroeg uit de veren omdat de vrachtwagen al vroeg op de stoep stond. Gelijk werd er begonnen om deze te laden en ondertussen vertrokken een voor een de groepen naar Neer. Samenvattend kunnen we zeggen dat we dit jaar weer een super geslaagd zomerkamp hebben gehad in het Belgische Zutendaal. Ook het weer werkte heel goed mee. Alle leiding en vrijwilligers die dit hebben mogelijk gemaakt worden hiervoor heel hartelijk bedankt. Op naar weer een nieuw seizoen Jong Nederland.
 
Logo Senioren 2013
Het seniorenkamp is dit jaar gebaseerd op het thema: Mission Impossible oftewel “Missjien Possible”. Is er wel een kampement opgebouwd? En het eten… hoe gaan we daarvoor zorgen?
 
Hierboven een filmpje van het seniorenkamp in Zutendaal 2013.

Terug naar nieuwsberichten 2013